Algı Teorileri Çeşitleri Nelerdir?

Algı Teorileri Çeşitleri Nelerdir?

Algılar, çevreye bu algıları tetikleyecek herhangi bir nesne olmamasına rağmen zihnin ürettiği bir cismin sesleri, manzaraları veya fiziksel duyularıdır. Verimli algılamalar, var olan bir nesneyi gördüğünde veya algılayarak, gerçekte sahip olduğu özelliklerle algılanan doğru algılardır. Optik yanılsamalar, nesnelerin aslında sahip olduklarından farklı özelliklere sahip görünmelerini sağlar. Zarf teorisi, insanların nesneleri algılama veya görme süreçlerini açıklamak için algı teorileri ile ilişkili olarak görünümlerin arkasındaki kavramları basitleştirir. Zarf algı teorisine göre, bir nesne belirli bir renk gibi görünürse, renk bir zarf olarak kabul edilir. Renk, nesnenin nasıl göründüğünü ve zihinde nasıl bir izlenim bıraktığını açıklar. Algılanan özellikler nesne tarafından yapılmaz; Zihin tarafından yorumlanırlar. Nesnenin görünüşünün yorumlanması, nesnenin neden olduğu gibi göründüğünün zihnin gerekçesi ya da akıl yürütümü içerisinde gerçekleşir. Bir kişinin cismi ve karakteristiğini algılama biçimi kendisine nasıl göründüğüdür. Nesne, bir insanın göremediği ya da algılayamadığı kısımlara sahipse, bu parçalar ona göre görünmez. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Disjunktivist Teori

Bir kişi kendi çevresini algıladığında zihinden bağımsız nesneler kendi deneyimini oluşturur. Verimli algılamalar zihinden bağımsız nesneler veya çevrede bulunan nesneler içerir. Halüsinasyonların zihin-bağımlı nesneleri vardır; Bunlar çevrede bulunmayan nesnelerin algılarıdır. Halüsinasyon sırasında, algılanan nesneler gerçekten orada değildir ve algılananları temsil etmez. Kendini algılama teorisi, benlik bilinci kuramıdır. Bir kişi, kendi davranışının nedenlerini gözlemleme ve yansıtma yoluyla bir durumda bir başkasının tutumuna ilişkin bir tutum veya inanç yaratır. Kişi, kendi tutumlarının, iç hislerinin ve yeteneklerinin dış davranışlarından veya dünyayla etkileşim biçiminden kaynaklandığına inanmaktadır. Kendini algılama teorisi, bir kişinin aynı anda çelişkili iki düşünce olduğuna inandığında bilişsel uyumsuzluğun bir açıklaması olarak gelişti. Bu durum rahatsızlığa neden olur, bu nedenle bir kişi aksini ispat eden kanıt karşısında bile kendi seçiminin doğru olduğunu düşünebilir.

Gibson teorisi ve Gregory teorisi


Amerikan psikolog James J. Gibson’ın adını alan Gibson teorisine aşağıdan aşağıya işleme denir ve bir cisim algısının görsel uyarı ile başladığını bildirir. Göz, nesneyi görür ve bu bilgiyi zihin tarafından nesnenin yorumlandığı ve tanımlandığı beyindeki görsel kortekse gönderir. İngiliz psikolog Richard L. Gregory’nin yukarıdan aşağıya işleme teorisi zihnin belirli bir bağlamda bilgi ve desenleri yorumlama yeteneği ile ilgilidir. Bir kişi, anlaşılmaz, elle yazılmış bir kelimeyi içerdiği tüm cümleyi okuyarak tanımlayabilir – cümledeki diğer kelimelerin anlamları veya anlamı anlaşılmaz kelimenin anlamını vermek için kullanılır.