Psikolojik Testler Neden Yapılır?
Psikolojik sorunların tanımlanması esnasında yahut objektif değerlendirilmesi için psikoloji testi uygulamasına başvurulmaktadır. Psikolojik test temel olarak bireye ait davranışlara ait bir davranış şeklinin standart ve objektif olarak ölçülmesidir. Testten elde edilen sonuçlar bireylerin davranışlarından örnekler görme imkânı sunar ve bunu başka bireylerin ya da kişinin farklı zamanlarda gösterdiği davranışları ile kıyaslama imkânı sağlar. Bu testler sayesinde bireyin zekâsı, karakteri, özel yetenekleri gibi çeşitli yönleri incelenebilmektedir.
Psikoloji Testi Özellikleri
Uygulanan psikoloji testi kesinlikle nesnel yani objektif olmalıdır. Test, testi uygulayan kişinin bireysel fikir ve düşüncelerinden bağımsız olmalıdır. Test uygulayan kişiye göre değişiklik göstermemeli, her kim uygularsa uygulasın aynı sonucu vermelidir. Uygulanan test belirlenmiş olan standardizasyon ve normları sağlamalıdır. Kullanılan test materyalleri ve puanlama şekli önceden belirlenmiş olmalıdır. Psikoloji testleri farklı şekillerde sınıflandırılabilmektedir. Yapılan bu sınıflandırmanın amacı ise uygulanan testlerin tanıtımını ve uygulama kolaylığını oluşturabilmektir. Sınıflandırma için çok fazla ölçüt kullanılabilir ve bu ölçütler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Testin temel felsefesi,
- Testin içeriği,
- Ölçülen davranışın niteliği,
- Sorulara verilen yanıtların türü,
- Testin uygulanma şekli,
- Veri toplamada kullanılan teknik.
Psikoloji Testi Türleri
Çocuk ve ergenlerde de yapılabilen bu psikoloji testi farklı türlerde sınıflandırılmaktadır. Kişilik testi, zekâ testi, bellek testi, dikkat testi gibi sınıflandırılabilen bu testler çocuklarınızın yaşamış olduğu psikolojik problemlerin doğru şekilde tespiti ve tanısı açısından büyük önem taşımaktadır. Uzman kişiler tarafından yapılması ve değerlendirilmesi gereken bu testler için internet sayfaları üzerindeki ilgili online adresleri ziyaret edebilir ve bu testlerle ilgili bilgi alabilir, iletişim numarasından ulaşarak randevu da alabilirsiniz. Psikolojik problemlerde erken tanı ve tedavi sürecinin erken başlaması çocuğunuzun ilerdeki yaşam kalitesini de olumlu yönde etkilemek için oldukça önemlidir.