Protetik Diş Tedavisi Öncesi ve Sonrası
Protezlerin Temizlenmemesi Durumunda Meydana Gelebilecek Sorunlar
Ağız içinde yer alan dokularda meydana gelen tahribat ya da çeşitli sebeplerden dolayı oluşan diş kayıpları gibi sorunların ortadan kaldırılması amacı ile hastalara uygulanan tedavi yöntemine protetik diş tedavisi adı verilmektedir. Aslında protez de denilen bu yöntem sadece diş hekimliğinde değil, farklı tıp alanlarında da kullanılmaktadır. Diş eti rahatsızlığı olan ya da çok sayıda diş kaybedilmişse son çare olarak hastalara protez yöntemini uyguluyoruz. Çok sayıda diş kaybedilmesi demek, ağızda da büyük boşlukların oluşması demektir. Bu durumda dişler olmayacağından yemek yeme, konuşma gibi faaliyetler sekteye uğramaktadır. Takılan yapay dişler sayesinde hastalarımızın hem günlük faaliyetlerini gerçekleştirebilmelerini hem de estetik kaygılardan kurtulmalarını sağlamaktayız. Tedavi öncesi kadar sonrası da ciddi bir konudur. Protezlerin bakımı zordur. Sürekli ağızda kalması durumunda mantar ve bakteri oluşumu meydana gelmektedir.
Diş Protezlerinin Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Diş protezlerinin amacı, hastalara kaybettikleri ağız fonksiyonlarını geri kazandırmak ve güzel bir gülüş elde etmektir. Ağız bakımı, herkes tarafından dikkat edilmesi gereken bir konuyken protetik diş tedavisi yapılmış hastaların bilhassa özen göstermesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Şayet çıkarılabilir protezlerde hijyene önem verilmezse;
- Ağızda enfeksiyon görülebilir.
- Protez altında var olan dokuda tahribat yaşanabilir.
- Hasta çizilen resimden memnun olmayabilir. Çünkü protezlerin arasında yiyecek artığı dolar
ve çok fazla tükürük biriken noktalarda tartar oluşur.
- Dişlerin sürekli temizlenmediği durumlarda ağız kokusu görülür.
Ağız hijyeni için diş fırçası kullanmak yeterlidir. Protetik diş tedavisi sonrası takılan dişler suda yıkanarak kolayca temizlenebilir. Dişlerin aşınmasına sebep olacak maddelerin kullanımı uygun değildir. Şayet protez üzerinde yer alan dişler çizilirse, bu çiziklerde plak ve leke oluşumu meydana gelir. Çıkarılamayan sabit protezlerde ise, sürekli kontrol şarttır. Leke ve tartar oluşumu durumunda klinik ortamında bunların temizlenmesi mümkündür. Ayrıca sabit protez kullananların günlük bakımlarında diş ipini de kullanmalarını önermekteyiz.